OSTATNÍ NEPEČENÉ CUKROVÍ
1. GRILIÁŠOVÉ KOSTIČKY:
Dortové oplatky, 250 g krystalového cukru, 250 g másla, 1 dl smetany, 200 g nasekaných ořechů. Z
cukru upražíme světlý karamel, stáhneme z ohně, přidáme máslo, smetanu a dobře
rozmícháme. Postupně vmícháme ořechy a ještě teplou hmotou slepujeme dortové
oplatky. Zatížíme a druhý den krájíme kostičky, které zdobíme čokoládovou
polevou.
2. PLNĚNÉ OPLATKY:
Dortové oplatky, 200 g krupicového cukru, 200 g strouhaných ořechů, 250 g tuku Hera, 1 slazené
kondenzované mléko Salko, 1/4 čokoládového pudinku. Do hrnce se širokým dnem
dáme rozpustit cukr na karamel (nemícháme). Heru napíchneme na vařečku a
postupně ji v karamelu necháme rozpouštět, stále mícháme. Přidáme Salko,
strouhané ořechy a zahustíme čokoládovým pudinkem, ještě chvíli povaříme a
necháme vychladnout. Krémem potíráme obdélníkové dortové oplatky ve 3 vrstvách,
zatížíme a necháme do druhého dne uležet v chladu.
3. DOMÁCÍ TOFFIFE:
1 slazené kondenzované mléko, 1/2 balíčku lískových
oříšků, 1 čokoláda na vaření, 50
g ztuženého tuku. Uzavřenou plechovku mléka vaříme v
tlakovém hrnci asi 45 minut na karamel. Nad parou necháme rozpustit čokoládu,
ztužený tuk a vymícháme do hladké polevy. Do otvoru plastové krabičky (od
sušenek, bonboniéry apod.) nalijeme trochu rozpuštěné čokolády. Lžičkou
nabíráme chladný karamel, hmotou obalíme oříšky a položíme na čokoládovou
vrstvu. Zalijeme čokoládou a necháme ztuhnout v chladničce. Vychladlý karamel
také můžeme vyšlehat s 250 g
másla a krémem plníme dorty nebo rolády.
4. NEPEČENÁ VAJÍČKA:
2 balíčky rumových perníčků, 100 g rybízové marmelády, 1 dl citronové šťávy,
čokoládová poleva. Perníčky rozmačkáme nebo nastrouháme, polijeme citronovou
šťávou a přidáme marmeládu. Vše zpracujeme do hladké hmoty. Vytvarujeme vajíčka
a krátce je necháme osušit. Rozpuštěnou čokoládou polijeme vajíčka a necháme v
chladu ztuhnout.
5. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:
250 g dětské krupičky, 250 g ml. cukru, 100 g másla, rum –
vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, namáčíme v čokoládě a obalujeme v kokosu.
6. HRUDKY Z
MALCAA:
3 lžíce Malcaa, 150 g mléčné čokolády, 100 g ztuženého tuku, 1 sáček
burisonů (slazených nebo neslazených). Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a
tuk. Společně s Malcaem vymícháme do hladka. Přisypeme burisony, promícháme.
Lžičkou nabíráme kousky hmoty, klademe na alobal a necháme ztuhnout.
7. FRANTIŠKY:
250
g moučkového cukru, 140 g másla, 4 tabulky čokolády na vaření, 1
lžíce strouhané žemle, trocha mleté skořice, 1 drcený hřebíček, 1 vanilkový
cukr. Máslo utřeme s cukrem a změklou čokoládou. Přidáme strouhanku a koření.
Vypracované těsto necháme ztuhnout v chladničce. Tvarujeme malé homolky,
potíráme je bílkem a obalujeme v krystalovém cukru (mletých oříšcích). Necháme
na plechu sušit.
8. PIŠKOTY S
RUMOVOU ŠPIČKOU:
140
g dětských piškotů, 100 g rozinek, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rybízové
marmelády, 1 dl
rumu. Rozinky necháme přes noc namočené v rumu. Piškoty podrtíme, smícháme s
kakaem, zavařeninou a rozinkami. Vypracujeme tuhou hmotu. Na kulaté piškoty
dáme trochu marmelády a posadíme špičku vytvarovanou z rumové hmoty. Pevně
přitlačíme a polijeme čokoládovou polevou.
9. RYCHLÉ
CUKROVÍČKO:
1 perník na strouhání, rum, čokoláda
na vaření, kokosová moučka. Z perníku nakrájíme kostičky nebo plátky, namočíme
do rumu, potom do čokolády (rozpustíme 100 g čokolády ve 100 g 100% tuku) a nakonec v
kokosu. Necháme oschnout na fólii nebo mastném papíru.
10. PERNÍKOVÉ
HROMÁDKY:
250
g kupovaných perníčků, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce nakrájeného
kandovaného ovoce, 1-2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rumu. Perníčky nakrájíme
na drobné kostičky, pokapeme rumem a citronovou šťávou, smícháme s kandovaným
ovocem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, smícháme s perníkovou směsí a
necháme v chladu ztuhnout. Lžičkou klademe na alobal hromádky, každou ozdobíme
lentilkou.
11. KULIČKY Z OVESNÝCH VLOČEK:
100 g moučkového cukru, 80 g másla, 160 g ovesných vloček, rum, 1
vanilkový cukr. Vločky upražíme a umeleme. Smícháme s ostatními surovinami a
vypracujeme hladkou hmotu. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau.
12. JABLEČNÉ KULIČKY:
150 g krystalového cukru, 2 lžíce oříšků, 120 g oloupaných, hrubě
nastrouhaných jablek. Cukr s trochou vody svaříme „na nit“, přidáme jablka a
povaříme v cukru. Oříšky opražíme, hrubě nasekáme, přidáme k jablkům a
odstavíme z ohně. Z teplé hmoty lžičkou namáčenou ve studené vodě tvarujeme
kuličky, obalujeme v hrubém krystalovém cukru a dáváme do papírových košíčků.
13. VIŠŇOVÉ KOULE:
250 g mletých dětských piškotů, 250 g moučkového cukru, 250 g másla (Hera), 3 lžíce
kakaa, 3 lžíce rumu. Piškoty smícháme s cukrem, kakaem, zapracujeme máslo a
dochutíme rumem. Do kousků těsta zabalíme višni naloženou v rumu. Tvarujeme
kuličky, obalujeme v kokosové moučce (strouhané čokoládě).
14. ANANASOVÉ KULIČKY:
200 g moučkového cukru, 80 g másla, 4 uvařené žloutky,
1 lžíce vaječného koňaku. Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem,
koňakem a zahustíme mletými ořechy. Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, zabalíme
okapaný kousek ananasu. Tvarujeme kuličky, obalujeme v piškotové strouhance.
15. ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽKY:
100 g moučkového cukru, 80 g másla, 50 g dětských piškotů, 200 g čokolády na vaření, 2
lžíce rumu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme máslo, cukr a vymícháme
hladkou hmotu. Vmícháme mleté piškoty a rum. Vypracovanou hmotu necháme 1
hodinu v chladničce ztuhnout. Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, tvarujeme
kuličky, obalujeme v hořkém kakaovém prášku (kokosové moučce).
16. ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY SE SOLAMYLEM:
300 g čokolády na vaření, 1/4 litru šlehačky, 1 lžička
Solamylu. Strouhanou čokoládu rozmícháme ve šlehačce, vmícháme Solamyl a ve
vodní lázni svaříme na hustou kaši. Necháme do druhého dne v chladu uležet.
Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau,
kokosové moučce, čokoládové rýži.
17. SMETANOVÉ ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:
250 g čokolády na vaření, 1/4 litru šlehačky, 2 lžíce
rumu, 1 vanilkový cukr. Za stálého míchání povaříme ve smetaně do rozpuštění
nalámanou čokoládu a necháme vychladnout. Potom ve vodní lázni znovu zahřejeme.
Až je čokoládová hmota vláčná, přidáme rum a vanilkový cukr. Necháme
vychladnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhané čokoládě.
18. BURIZONOVÝ
HŘBET:
Zahřejeme a rozpustíme 3 sáčky
mléčných karamel, 1/8 másla, 2 lžíce mléka. Přidáme 1 lžíci cukru, 1 lžičku
kakaa, 1 balíček bílých burizonů. Formu srnčí hřbet vyložíme mikrotenovým
sáčkem, upěchujeme směs a dáme ztuhnout do ledničky.
19. ÚLKY Z
PERNÍKOVÉHO TĚSTA:
Vyšleháme krém ze 100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1
žloutku, ochutíme trochou rumu. Kousky základního perníkového těsta ve
formičkách tvarujeme na úlky. Necháme na prkýnku do druhého dne oschnout, pak
plníme krémem. Úlky posadíme na linecká kolečka nebo kulaté piškoty.
20. PERNÍKOVÁ
SRDÍČKA:
50
g rumových perníčků, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce rumu, 50 g horké čokolády, 1 lžička
kakaa, 50 g
moučkového cukru, 100 g
másla. Nad parou necháme změknout čokoládu a máslo, vmícháme kakao. Do
vymíchané hmoty přidáme pomleté perníčky, ořechy, ochutíme rumem a necháme
ztuhnout. Z koupených dortových oplatků formičkou vykrajujeme srdíčka. Vždy
mezi dvě srdíčka vytvarujeme stejně velké srdíčko z perníkové hmoty o tloušťce 1 cm. Lehce přitlačíme,
potřeme čokoládovou polevou. Bílkovou polevou (100 g moučkového cukru, 1
lžíce rumu, 1 lžíce horké vody) ozdobíme povrch srdíček.
21. PERNÍKOVÉ
TĚSTO:
500
g strouhaného perníku, 500 g moučkového cukru, 500 g ztuženého 100% tuku, 1
balíček kakaa, 150 g
mletých ořechů, rum. Cukr přesijeme, tuk nastrouháme na hrubším struhadle,
ořechy pomeleme a vše zpracujeme v těsto. Rozdělíme na tolik dílů, kolik druhů
cukroví budeme připravovat.
22. PIŠKOTOVÉ
OVOCNÉ VÁLEČKY:
100
g dětských piškotů, 100 g másla, 100 g okapaného ananasového
kompotu, 3 Tatranky, 2 lžíce rumu. Na robotu (nebo ručně nastrouháme) pomeleme
tatranky, piškoty. Ananas drobně nakrájíme na malinké kousíčky. Promneme,
ochutíme rumem, podle potřeby zakapeme šťávou z kompotu. Společně s máslem
vypracujeme vláčnou hmotu a rukou máčenou ve studené vodě tvarujeme malé
válečky. Necháme v chladničce ztuhnout. Polijeme čokoládovou polevou (ve vodní
lázni rozpustíme 40 g
ztuženého tuku a vmícháme 80 g
čokolády na vaření). Ozdobíme proužky bílé čokoládové polevy (koupené v
obchodě).
23. BONBÓNY NA
STROMEČEK:
1
kg krystalového cukru, 170 g tuku Lukana, 1 kondenzované slazené mléko
Salko, 3 dl
mléka, 50 g
sušené smetany do kávy. Do většího hrnce dáme cukr, mléko (i kondenzované) a za
stálého míchání alespoň 45 minut vaříme, až zkaramelizuje. Vmícháme nakrájený
tuk, sušené mléko a důkladně promícháme. Teplou hmotu nalijeme na plech
vyložený alobalem a přes mikrotenový sáček válečkem urovnáme na rovnou plochu.
Do karamelové hmoty můžeme také zamíchat kakao nebo sekané oříšky, lžičku rumu,
mleté kávy, kokosovou moučku. Získáme tak bonbóny různých chutí. Úplně ztuhlou
hmotu nakrájíme na kostky a můžeme ji balit do celofánu jako bonbóny.
24. HROMÁDKY
CORN FLAKES:
50-70 g kukuřičných lupínků Corn
flakes, 1 velká čokoláda „kaštany“, 50 g 100% tuku, 2 vrchovaté lžíce prosetého
kakaa. V nádobě nad vařící vodou rozpustíme tuk, čokoládu, kakao a vymícháme do
hladka, necháme mírně vychladnout. Vmícháme kukuřičné lupínky. Lžičkou
tvarujeme malé hromádky, posypeme barevným máčkem nebo kokosem a necháme v
chladu ztuhnout. Cukroví klademe do papírových košíčků.
25. ŠÍPKOVÉ
HEČE–PEČE:
1 lžíce šípkové nebo rybízové marmelády,
70 g
moučkového cukru, 70 g
mletých oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů, špetka mleté skořice, několik
kapek citronové šťávy. Vypracujeme ze všech surovin ovocné těstíčko. Na vále,
posypaném moučkovým cukrem, vyválíme váleček o průměru asi 2 cm. Ostrým nožem, namočeným
v moučkovém cukru, krájíme šikmé plátky a necháme je na vále asi 2 hodiny
oschnout. Zaschlé potřeme citronovou polevou (moučkový cukr, citronová šťáva,
vroucí voda).
26. OVOCNÉ
PRECLÍČKY:
Moučkový cukr třeme s džemem (různé
druhy džemu – různé chutě preclíčků) až získáme tuhé těstíčko. Vyválíme na
tenké válečky, které tvarujeme do preclíčků. Necháme je oschnout na vymazaném
plechu v mírně teplé troubě, provlékneme mašličkami a zavěšujeme na stromeček.
27. ŽLOUTKOVÁ
MLÉČNÁ PĚNA S PIŠKOTY:
3
dl mléka, 40 g
cukru, 2 žloutky, vanilkový cukr, piškoty. Mléko, cukr a žloutky šleháme na
mírném ohni tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Pak tuto pěnu nalijeme na
piškoty.
28. OŘECHOVÉ
MÁSLO:
130
g kešu oříšků, 1 lžička medu, 1 a půl dl vody. Vše umixujeme
do hladkého krému. Dáme do skleničky a uložíme v chladničce.
29. SLADKÉ
CHUŤOVKY:
Dobře omyté sušené ovoce (meruňky,
švestky, rozinky, hrušky apod.) zalijeme čistou vodkou a necháme naložené 2
měsíce. Do tekutého medu zase nakládáme různé druhy ořechů – mandle, vlašské
ořechy, buráky, lískové oříšky. Za dva měsíce si pochutnáte.
30. OPLATKOVÝ
DORT:
8 kulatých oplatek, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 1
lžíce kakaa. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a kakaem. Vzniklým krémem namažeme
oplatky, složíme na sebe a zatížíme. Necháme do druhého dne odležet. Pak
potřeme polevou a krájíme. 80g 100% tuku třeme s 80 g moučkového cukru nad
parou do hladka, přidáme 1 lžíci mléka, 1 lžíci kakaa a opět mícháme. Odstavíme
z páry, vmícháme 1 lžíci škrobové moučky a mícháme do zchladnutí.
31. PIŠKOTOVÝ
OVOCNÝ DORT:
Dáme vařit 2 dl vody s 200 g cukru, přidáme 750 g jablek nebo hrušek
oloupaných a nakrájených na větší kousky, promíchaných s hrstí rozinek a
ořechů. Mírně povaříme. Vanilkový pudink rozmícháme ve 2 dl studené vody a přilijeme
do hrnce s jablky, 2minuty vaříme. Do dortové formy vypláchnuté studenou vodou
poklademe půl balíčku dětských piškotů.Polovinu směsi nalijeme na piškoty,
poklademe druhou polovinou piškotů, zalijeme zbývající polovinou směsi. Necháme
ztuhnout.
32.
ŠTĚDROVEČERNÍ BOMBA:
100
g hrubé mouky, 150
g moučkového cukru, 1 dl oleje, 3 žloutky, 1/2 litru plnotučného
mléka, citronová kůra, vanilkový cukr. V mléce rozšleháme žloutky, cukr, olej,
citronovou kůru a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Odstavíme a šleháme do
vychladnutí. Do části krému vmícháme kakao. Hlubokou kulatou mísu prolijeme
studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, vrstvu piškotů (nebo úlomky
piškotových těst), pokapeme griotkou, posypeme hrubě nakrájenými vlašskými
ořechy, nakrájeným kandovaným ovocem. Zatřeme vrstvou tmavého krému. Vrstvy
opakujeme do spotřebování surovin. Uleželý a vychlazený moučník vyklopíme na
plochou mísu, ozdobíme čerstvým ovocem (banány, pomeranči, ananasem). Polijeme
nezředěným kondenzovaným kakaem, navršíme šlehačku (nebo zmraženou pohárkovou
pěnu), posypeme mletými ořechy, hoblinami čokolády.
33. PIŠKOTOVÝ
DEZERT S KÁVOVOU PŘÍCHUTÍ:
1
a půl balíčku piškotů, 3 sýry Lučina, 3 lžíce moučkového
cukru, 3 lžíce rumu, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka. Utřeme sýry s
cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, rumem a vmícháme ušlehanou šlehačku. Do
dortové formy dáme na dno vrstvu piškotů namočených v silné černé kávě, potřeme
šlehačkovým krémem, položíme vrstvu piškotů a zatřeme krémem. Necháme v
chladničce ztuhnout.
34. OPLATKOVÝ
DORT:
150
g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa, 100 g opražených mletých
oříšků nebo loupaných mandlí, rum, 5-6 dortových oplatků. Máslo utřeme s
cukrem, žloutkem, kakaem do pěny. Přidáme oříšky, ochutíme rumem a dobře
vymícháme. Oplatky nejdříve potřeme sladkou smetanou nebo rozpuštěným vlahým
máslem a rozetřeme oříškový krém. Naskládáme na sebe, zatížíme a necháme v
chladničce do druhého dne rozležet. Povrch polijeme čokoládovou polevou.
35. VANILKOVÁ
ČOKOLÁDA:
200
g moučkového cukru, 250 g 100% ztuženého tuku, 120 g sušeného mléka, 1 lžíce
Solamylu, 40 g
kakaa, 1 vanilkový cukr. Nad parou rozehřejeme tuk, přidáme ostatní suroviny,
mícháme (nesmí vařit). Dáváme do vodou opláchnutých formiček a necháme v chladu
ztuhnout.
36. ČOKOLÁDA DO
FORMIČEK:
150
g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 3 vejce, 50 g kakaa, 50 g čokolády. Tuk rozehřejeme
nad parou, vmícháme kakao proseté s cukrem, nalámanou čokoládu. Promícháme,
když se hmota spojí odstavíme a mícháme téměř do vychladnutí. Vejce rozšleháme,
nalijeme do čokoládové hmoty, promícháme a naléváme do vodou opláchnutých
formiček.
37. OŘECHOVÁ
ČOKOLÁDA.
250
g moučkového cukru, 250 g 100% tuku Omega, 100 g kakaa, 40 g mletých ořechů, 5 lžic
Solamylu. Nad parou rozpustíme tuk, vmícháme cukr prosetý s kakaem a Solamylem.
Mícháme, až se hmota spojí odstavíme, vmícháme ořechy. Plníme do formiček
vypláchnutých studenou vodou.
38. KOKOSOVÁ
ČOKOLÁDA:
300
g moučkového cukru, 250 g 100% ztuženého tuku, 20-40 g sušeného mléka, 50 g kokosové moučky, 50 g kakaa, 2 lžičky jemně
mleté kávy, 1 vanilkový cukr. Nad parou rozehřejeme tuk, přidáme ostatní
suroviny, mícháme (nesmí vařit). Dáváme do vodou opláchnutých formiček a
necháme v chladu ztuhnout.
39. DVOUBAREVNÁ
KOKOSOVÁ ČOKOLÁDA:
70
g prosetého moučkového cukru, 150 g ztuženého 100% tuku, 2
lžíce sušeného mléka, 50 g
kokosové moučky. Nad parou rozpustíme tuk, vmícháme ostatní suroviny. Nalijeme
do poloviny vypláchnutých formiček. Zalijeme tmavou čokoládou. Rozpustíme nad
parou 250 g
100% ztuženého tuku, vmícháme 250
g moučkového cukru prosetého se 100 g kakaa a 2 lžícemi
Solamylu. Tmavou čokoládu nalijeme do formiček na mírně zatuhlou bílou
čokoládu.
40. FALEŠNÝ
MARCIPÁN:
3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce
sušeného mléka, 1 bílek. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme tvary. Nebo
hmotu obarvíme potravinářským barvivem a modelujeme.
41. MANDLOVÝ
MARCIPÁN:
125
g moučkového cukru, 125 g jemného krupicového cukru, 250 g mandlí, 2 bílky, 1
lžička citronové šťávy, mandlová tresť. Oloupané mandle necháme dobře
proschnout. Umeleme na jemnou drť (nejlépe v kávovém tříštivém mlýnku).
Smícháme s cukry, bílky, citronovou šťávou a kapkou mandlové tresti.
Vypracujeme vláčné těsto, které můžeme barvit potravinářskými barvivy.
42. SÓJOVÉ
NEPEČENÉ CUKROVÍ:
100
g hladké sójové mouky, 50 g medu, 1 lžíce másla, 1,3 dl vody. Sójovou mouku
na mírném plameni opražíme, stále mícháme, aby nezhnědla. Vodu s medem
přivedeme do varu a sójovou mouku spaříme. Těsto chvíli proparujeme, pak
uložíme přikryté poklicí na 30 minut mezi pokrývky. Do vychladlé hmoty
zapracujeme tuk a různé příchutě (mleté ořechy, kakao, kokos). Hmotu ochucenou
oříšky vtlačujeme do formiček kytiček, střed ozdobíme brusinkou, jeřabinou.
Cukroví necháme v chladu ztuhnout. Do základní sójové hmoty zapracujeme kakao a
kokosovou moučku,vytvarujeme kokosový kmen, obalujeme ve strouhaném kokosu, po
ztuhnutí krájíme na špalíčky. Základní sójovou hmotu obarvíme kakaem. Kousky
těsta vtlačujeme do malých košíčků a vyklopíme. Plníme kouskem kompotovaného
ovoce a hrubě nasekanými oříšky.
43. KULIČKY Z
TATRANEK:
120
g moučkového cukru, 70 g změklého másla, 2 Tatranky, 1 lžíce kakaa,
1 lžíce rumu. Smícháme nastrouhané Tatranky, cukr, máslo, kakao a rum.
Vypracované těsto necháme 1 hodinu ztuhnout, potom tvarujeme kuličky, které
obalujeme v kokosu nebo mletých oříšcích.
44. RAFAELLO:
200
g moučkového cukru, 250 g másla (Perla), 200 g sušené smetany do kávy,
5 neslazených oplatků. Oplatky jemně rozdrtíme a s ostatními surovinami
zpracujeme. Tvarujeme kuličky, do každé vložíme opraženou oloupanou mandli a
obalíme v kokosové moučce.
45. MAMINČINA
ČOKOLÁDA:
250
g tuku (100%), 250
g moučkového, cukru, 10 g kakaa, 2 lžičky Solamylu.
Do rozpuštěného tuku vmícháme prosátý cukr, kakao a Solamyl. Promícháme a
lejeme do suchých formiček.
46. STUDENTSKÁ
PEČEŤ:
200
g moučkového cukru, 250 g rostlinného tuku, 3 lžičky kakaa, 2
vejce. Vše rozpustíme ve vodní lázni a vymícháme do hladka. Přidáme rozinky,
želé bonbony (nakrájené na kostičky), nasekané oříšky, pomerančovou kůru namočenou
v rumu, 2 rozlámané oplatky. Směs nalijeme do formy srnčího hřbetu vyloženou
alobalem a necháme ztuhnout – nejlépe v mrazáku. Ztuhlé krájíme na tenké
plátky.
47. TATRANKOVÁ
ČOKOLÁDA DO FORMIČEK:
250
g 100% ztuženého tuku, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3
Tatranky. Tuk rozmísíme nad párou, vmícháme cukr a kakao. Odstavíme a přidáme
nastrouhané Tatranky. Hmotu promícháme a plníme do formiček vypláchnutých
studenou vodou. Necháme v chladu ztuhnout, vyklopíme a můžeme ukládat do
papírových košíčků.
48. SUŠENÉ
ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ:
Odpeckované sušené švestky umyjeme a
namočíme přes noc do rumu. Druhý den do každé švestky vložíme oloupanou mandli.
Každou švestku zvlášť napíchneme na jehlici a namočíme v rozpuštěné čokoládové
polevě (nad párou rozehřejeme 120
g čokolády na vaření a 60 g ztuženého tuku). Na
pergamenovém papíře necháme v lednici ztuhnout. Ozdobíme pocákáním světlou
čokoládou.
49. TURECKÝ MED:
180
g moučkového cukru, 100 g medu, 120 g sekaných oříšků, 3
bílky. Med necháme rozehřát (nesmí vařit). Bílky s cukrem šleháme nad párou do
zhoustnutí a za stálého míchání přiléváme med. Vmíchámé nasekané oříšky a
necháme hmotu vychladnout. Medovou hmotu natíráme na bílé oplatky asi 1 cm vysoko. Přikryjeme
oplatky a lehce zatížíme prkýnkem. Necháme do druhého dne uležet, pak krájíme
na úzké proužky a rožky můžeme máčet v čokoládě.
50.
SILVESTROVSKÉ BÍLÉ MYŠKY:
V poměru 1:1 spojíme moučkový cukr,
mletý kokos a jeden bílek tak, aby vznikla hustá hmota. Modelujeme myšky. Ouška
tvoří půlky mandlí, očka zavařenina, ocásek opačně zapíchnuté párátko. Sušíme.
51. ARAŠÍDOVÉ
TRUBIČKY:
2 balíčky arašídových bonbonů, 200 g moučkového cukru, 200 g pomletých piškotů, 2
vejce, trochu rumu. Bonbony pomeleme na mlýnku (nebo rozdrtíme v mixéru) na
strouhanku. Smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto. Vyválíme na
placku a nakrájíme obdélníčky, které natočíme na kovové trubičky. Necháme
usušit, sejmeme z trubiček a plníme krémem nebo pařížskou šlehačkou, postříkáme
rozpuštěnou čokoládou.
52. PLACIČKY S
POVIDLOVOU KULIČKOU:
2 balíčky piškotů, 250 g moučkového cukru, 2
lžíce povidel, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 balíček kandovaného ovoce, mleté
ořechy, vanilkový cukr, rum. Piškoty a kandované ovoce pomeleme. Smícháme s
povidly, marmeládou, cukrem, rumem a podle potřeby zahustíme mletými ořechy. Z
hmoty vytvarujeme kuličky, potřeme čokoládovou polevou a přilepíme na upečené
linecké kolečko, ozdobíme ořechem nebo mandlí.
53. ČOKOLÁDOVÝ
PIŠKOTOVÝ DEZERT:
Vždy 2 piškoty slepujeme krémem.
Utřeme 100 g
másla, 3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíci kakaa, 1 vanilkový cukr a
vmícháme 3 lžíce mletých ořechů. Klademe je na alobal a potřeme pikantní
marmeládou (meruňkovou, rybízovou) ochucenou trochou rumu. Zalijeme čokoládovou
polevou (ve vodní lázni rozpustíme 50
g ztuženého tuku a 50 g čokolády na vaření).
54. MANDLE V
ČOKOLÁDĚ:
150
g mandlí, 150
g mléčné čokolády, 50 g másla. Oloupané mandle nakrájíme na
nudličky a na pánvi (nebo v troubě pod grilem) do zlatova opečeme. Nad parou
rozpustíme máslo s čokoládou a vymícháme. Odstavíme, vmícháme opražené mandle a
lžičkou klademe hromádky na plech vyložený alobalem. Necháme v chladu ztuhnout
a vkládáme do papírových košíčků.
55. ZÁKUSEK Z
BE–BE SUŠENEK:
3 balíčky Be–Be sušenek, 250 g másla, 3 žloutky, 250 g moučkového cukru, 1
vanilkový cukr. V 1/2 litru vody rozmícháme a uvaříme 1 vanilkový pudink,
necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
Vmícháme vychladlý pudink a vyšleháme. Sušenky slepujeme krémem a skládáme
k sobě. Krémem potřeme i celý povrch zákusku a necháme 24 hodin ztuhnout a
uležet. Další den krájíme šikmé řezy.
56. FÍKOVÁ
TLAČENKA:
100
g pomletých fíků, 100 g pomletých piškotů, 50 g strouhanky, 4 lžíce
moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 1 bílek, 50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 100 g čokolády na vaření.
Piškoty a strouhanku pokropíme rumem, přidáme bílek, cukr, kakao, fíky, ořechy,
hrubě nastrouhanou čokoládu. Propracujeme a na prkénku posypaném moučkovým
cukrem vyválíme do válečku (průměr asi 4 cm). Zabalíme do mikrotenu a necháme v
chladničce několik dnů uležet.
57. KARAMELOVÉ
KORNOUTKY:
Neslazené oplatky nakrájíme na
čtverečky 5x5 cm a nad parou z nich vytvarujeme kornoutky (nahřejeme, stočíme
do kornoutku a zasuneme do sklenice). Okraje kornoutku namáčíme v čokoládové
polevě, obalujeme ve strouhaných oříšcích. Plníme karamelovým krémem. Vaříme
uzavřenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka asi 2 hodiny. Vyšleháme 300 g másla s vychladlým
karamelem a 2 lžícemi cukru.
58. BURIZONOVÝ
CHLEBÍČEK:
1 balíček bílých burisonů, 200 g mléčných karamelových
bonbónů, 250 g
tuku Hera, 3 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa. Ve vodní lázni rozpustíme tuk společně
s karamely. Vmícháme kakao, rum a vymícháme do hladka. Do směsi nasypeme
burisony a promícháme. Směs dáme do alobalem vyložené chlebíčkové formy,
důkladně upěchujeme a necháme v chladničce do druhého dne ztuhnout.
59.
PIŠKOTOVÉ KULIČKY:
200 g
ml. cukru, 250 g
másla, 2 vejce, 200 g
mletých piškotů, 6 Tatranek nebo Horalek, trochu rumu. Máslo utřeme
s cukrem, žloutky a rumem, přidáme Tatranky a piškoty. Nakonec vmícháme sníh z
bílků, tvarujeme kuličky, obalujeme ve strouhané čokoládě.
60. ČOKOLÁDOVÉ
KAŠTANY:
2 čokoládové tyčinky Ledových
kaštanů, 400 g
čokolády na vaření, 1 slazené kondenzované mléko, 250 g ztuženého tuku, 1/8
másla, rum. Kondenzované mléko vaříme 2 hodiny ve vodní lázni na karamel.
Vychladlé utřeme s máslem a trochou rumu. Ledové kaštany, čokoládu a ztužený
tuk rozpustíme nad parou a rozdělíme na dva díly. Do papírových košíčků plníme
rozpuštěnou čokoládu, karamel a dolijeme čokoládou. Necháme v chladu ztuhnout.
61. BURIZONOVÝ
ZÁVIN:
Ze 300 g kryst. cukru uděláme
karamel, přilijeme 1 Salko a mícháme. Přidáváme po kouskách 80 g tuku a dohladka
vymícháme. Přidáme 200 g
burizonů a necháme vychladnout. Vytvarujeme válečky, (můžeme plnit do
tlačenkových sáčků), které necháme ztuhnout a krájíme na tenké plátky.
EVIK - PIŠTE